Puratos vernieuwt producten én productie

Puratos gaat voor haar klanten net dat stapje verder.

Puratos vernieuwt producten én productie

Puratos gaat voor haar klanten net dat stapje verder. Bakkers, patissiers en chocolatiers kunnen bij Puratos terecht voor de meest innovatieve producten, ingrediënten en ideeën. Toen de tijd stilaan gekomen was om de nutsvoorzieningen te renoveren, zagen zij dan ook de kans schoon om samen met NLT-Pivaco te innoveren en het rendement te verhogen.

Vernieuwen omdat het moet, verbeteren omdat het kan

Om van renovatie naar innovatie te gaan, heb je twee bedrijven nodig met langetermijnvisie. De eerste om het idee uit te denken, de tweede om het uit te werken. NLT-Pivaco deed bij Puratos al onderhoud, las- en herstelwerken… zo nu en dan werden ze ook gevraagd om nieuwe dingen te maken. Toen het tijd werd om de aanvoer van water, perslucht, stoom, elektriciteit enzovoort te vernieuwen, sloegen de bedrijven de handen in elkaar om ook van dit project een innovatietraject te maken.

“Puratos vroeg ons om hun infrastructuur toekomstklaar te zetten en tegelijk de energiefactuur naar beneden te halen”, vertelt Ward Meersman, projectingenieur bij NLT-Pivaco, “We hebben samen rond de tekentafel gezeten om achtereenvolgens de bedrijfsprocessen, een 3D-ontwerp en de uitvoering op papier te zetten.”

Drie projecten tegelijk, van A tot Z

NLT-Pivaco tekende niet één, maar drie parallelle projecten uit voor Puratos.

Condensaatrecuperatie: Stoom als energievorm levert haar energie af tijdens de overgang van gas naar vloeibaar als condensaat. Dit condensaat verlaat het proces met een vrij hoge temperatuur en dus energie-inhoud. Bij Puratos hebben ze gekozen om hier iets met te doen. Het condensaat uit productie wordt centraal verzameld in een buffer dat de stoomketels opnieuw zal voeden en de kring dus rond maakt.

Water ontharden en ontijzeren: NLT-Pivaco bedacht een systeem om putwater te ontharden en het te veel aan ijzer weg te nemen zodat de kwaliteit voldoet voor de productie. Zo kan Puratos producten ontwikkelen op basis van putwater.

Perslucht efficiënter gebruiken: er werd een nieuwe persluchtcompressor aangekocht die niet lucht- maar watergekoeld is. Warme lucht gaat immers onvermijdelijk verloren, terwijl het warme water andere producten en processen kan verwarmen over warmtewisselaars.

 “Het fijnste aan dit project is dat Puratos ons van bij het begin betrokken heeft”, legt Ward Meersman uit, “wij mochten vanaf het eerste moment mee aan tafel zitten en konden daardoor heel creatief zijn, vanaf het ontwerp. We zijn in elke stap betrokken.”

Wat doet NLT-Pivaco voor Puratos?

·         Advies: NLT-Pivaco kon vanaf stap één de technische kennis inzetten om het meeste uit het budget te halen

·         Uittekenen: samen met Puratos tekende NLT-Pivaco de plannen uit. Beide partijen onderhielden een nauwe communicatie.

·         Uitvoeren: NLT-Pivaco zal alles installeren en later ook het onderhoud voorzien

·         Projectopvolging: NLT-Pivaco hield het budget, de scope en de timing nauwlettend in de gaten

 Zijn jouw nutsvoorzieningen ook aan vernieuwing toe? Maak van een herstelproject een innovatieproject en stoom je bedrijf nu al klaar voor de toekomst. Neem contact op met één van onze experts.